Mijn kastanjeboom

‘Wat is het hier licht?!’ Aan het eind van de zomervakantie kom ik de directiekamer op het Montessori College Groesbeek binnen. Rondkijkend zie ik wat er is gebeurd: de kastanjeboom die voor het raam stond is gekapt. De boom die ervoor zorgde dat dit de koelste ruimte van de school was. Waar je, ook als het buiten meer dan 30 graden was, nog goed kon vergaderen. De kamer waar ik met veel plezier sinds 2008 als directeur gebruik van maak.

Woedend bel ik mijn collega die verantwoordelijk is voor facilitaire zaken. Hij schrikt, had zo’n heftige reactie niet verwacht én kent mij helemaal niet boos. Hij verontschuldigt zich met het argument dat er zonnepanelen geplaatst moesten worden. Later blijkt dat de zonnepanelen aan de andere kant van het gebouw komen. Ik baal enorm. Behalve dat het nu heel heet wordt in de kamer, kun je niets meer lezen van het computerscherm. De zonwering die weken later wordt opgehangen, helpt maar ten dele.

Mijn werkplezier is tijdelijk een stuk minder. Hoe leuk ik het ook vind met de vmbo-leerlingen, de leerlingen van Werkenrode en de leerlingen van de nieuwe Agora stroom, ik overweeg om een jaar eerder dan gepland te stoppen met deze baan. Nadat de eerste boosheid is gezakt, doe ik dat toch niet. Ik blijf nog een jaar. Wél maak ik bij elke gelegenheid die zich voordoet een opmerking over ‘mijn’ geliefde kastanjeboom.

Een jaar later is mijn afscheid. Als ik de aula, die is omgetoverd in een feestzaal, inloop zie ik ‘m al staan: een grote paardenkastanje in een enorme pot, volgehangen met kaartjes met lieve woorden. Een prachtig cadeau voor in mijn voortuin in het Vossenhol in Bemmel. Een week later planten we de boom in mijn voortuin. De boom slaat goed aan en we genieten van zijn groei en hoe de boom met de seizoenen van aanzien verandert, maar altijd prachtig is.

Helaas blijkt een paar jaar later dat we een deel van onze voortuin moeten afstaan (verkopen) aan de gemeente Lingewaard. Vanwege het doortrekken van de Dorpensingel wordt het Vossenhol verbreed en komt er een veiliger fietspad. Mijn kastanjeboom staat dan te dicht langs de weg. Wat te doen? Ik besluit het verplaatsen van de kastanjeboom bij de voorwaarden voor verkoop van de grond op te nemen. En dat lukt!

Volgende vraag: waar moet de boom dan heen? Via stichting Boomrijk Lingewaard hebben we contact met de afdeling groenbeheer van de gemeente. Daar stel ik de vraag: waar kan de kastanjeboom uitgroeien tot een monumentale boom? En meteen volgt het antwoord. De boom kan in Bemmel worden herplaatst! Op een driehoek grond bij de rotonde Loostraat/Herckenrathweg is ruimte genoeg.

En dus heeft mijn boom sinds november 2024 een nieuwe plek. Ik fiets er regelmatig langs. Over een poosje wandel ik ernaartoe met mijn kleinkinderen zodat ze weten waar oma’s boom terecht is gekomen.

Arianne Nas, november 2024

Boom uitgegraven
Boom herplaatst