Actiedag Bomenhub Bemmel

weesboompje hazelaar

Geef jonge bomen die het niet gaan redden een kans! Op zaterdag 20 november tussen 13.00 en 15.00 uur kan iedereen ongewenste boompjes komen inleveren bij De Veldschuur aan de Sportlaan in Bemmel. De boompjes worden doorgegeven aan mensen die er wél een goede plek voor hebben. Zo maken we samen Lingewaard nóg groener. 

Welke boompjes? Spontaan opgekomen op eigen terrein, gekweekte soorten of inheemse, dat maakt niet uit. Zoals vlinderstruikjes, hazelaars, jonge eikjes of kastanjes, ribes, lijsterbes en andere besdragende struiken. Het zijn ‘weesboompjes’ die anders in de groenbak zouden belanden. Ook klimplanten zoals bosrank, hop en kamperfoelie zijn welkom. De boompjes moeten tussen de 50 cm en 2 meter hoog zijn om ze nog succesvol te kunnen herplanten.

Hoe doe je dat? Hang eerst een kaartje aan jouw boompjes met de naam ervan. Zodra ze blad verliezen zijn ze namelijk moeilijker te herkennen. Inleveren bij voorkeur zonder kluit. Graaf ze voorzichtig uit en verwijder door schudden de aarde rond de wortels. Dat is nodig vanwege de beperkte plek om ze in te kuilen en omdat we er liever geen extra’s bij krijgen zoals zevenblad, haagwinde en kweekgras.  

Waarom doen we dat? Meer Bomen Nu wil een miljoenen extra bomen planten in Nederland. Om bij te dragen aan een groene en gezonde leefomgeving en ook het klimaat en de biodiversiteit een handje te helpen. En in de natuur staan miljarden jonge boompjes die het daar niet gaan redden. Ze staan te dicht langs het pad, zijn niet de gewenste soort, of met té veel bij elkaar. Ze verdwijnen nu vaak in de versnipperaar. Door samen de handen uit de mouwen te steken, geven we deze weesboompjes ergens anders een kans.

Wie zijn wij? Stichting Boomrijk Lingewaard en Stichting Lingewaard Natuurlijk; wij gaan, met hulp van de inwoners van Lingewaard, de ruil van weesboompjes organiseren. Voor mensen die er anders niet aan zouden denken om meer boompjes te planten in de tuin of langs het weiland. Let wel, het zijn geen gecertificeerde boompjes, daarvoor moet je bij de Lingewaardse tuincentra, hoveniers en boomkwekers zijn.

Kom kijken en luisteren op zaterdag 20 november tussen 13.00 en 15.00 uur in Bemmel, liefst met een paar weesboompjes om in te leveren. Zit er al iets bij dat je weer mee terug wilt nemen, kan dat ook. Lees meer op de websites https://meerbomen.nu, www.boomrijklingewaard.nl of www.lingewaardnatuurlijk.nl. Heb je nog vragen? Mail dan naar: bomenhub@lingewaardnatuurlijk.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *