Start seizoen 23/24 Bomenhub

Zuinig met zaailingen

Alweer voor het derde seizoen is in Bemmel de ‘Bomenhub Veldschuur Lingewaard’ gestart. Dat is een verzamelplaats voor boompjes en struiken om ze een tweede leven te geven. Eind september zijn de eerste zaailingen geoogst in natuurgebied het Plaksche Veld, en ingekuild bij de bomenhub. 

Naast de zaailingen uit natuurgebieden of van particuliere landeigenaren, zijn we bij de bomenhub blij met elke weesboom die inwoners komen brengen. Kijk eens rond in je eigen tuin… staat er misschien een spontaan gegroeid eikje waar op den duur geen plaats meer voor is, of heeft een mooie struik teveel zaailingen gemaakt? En wil je die doneren aan de bomenhub voor een nieuwe kans in een andere tuin?

Dan is het handig om er nu alvast een kaartje met de naam aan te hangen. Je kan boompjes namelijk pas uitgraven en verplaatsen in november, als het blad gevallen is. Een kaartje kun je maken van duct tape, met een touwtje eraan om het te bevestigen aan de boom. Met watervaste stift schrijf je de naam erop. Zo weten we straks bij de bomenhub ook welke boompjes er staan om weg te geven.

Op zaterdag 11 november van 14:00 tot 16:00 uur is de eerste breng- en haaldag van de bomenhub bij de Veldschuur, aan de Sportlaan in Bemmel.

De bomenhub is een initiatief van Stichting Boomrijk Lingewaard en Stichting Lingewaard Natuurlijk, en onderdeel van de campagne MeerBomenNu.

Arianne Nas