Groeicijfers van onze bomen

Een mooie uitspraak op een Loesje-poster is: Groeicijfers, ik hoop dat het over bomen gaat! En ja hoor, hier zijn de groeicijfers van het aantal kansarme boompjes dat vanuit Bomenhub de Veldschuur Lingewaard is verplant: seizoen 2021/22: 8.000, seizoen 2022/23: 9.000 en seizoen 2023/24: 16.000! Daar mogen we trots op zijn.

Al vanaf 2021 werken vrijwilligers van Stichting Lingewaard Natuurlijk en Stichting Boomrijk Lingewaard samen in Bomenhub de Veldschuur Lingewaard, onderdeel van de campagne Meer Bomen Nu. Het lukte ons om veel kansarme boompjes en struiken op plaatsen te krijgen waar ze wél kunnen uitgroeien. Mede dankzij een groeiende groep mensen die tussen november en maart boompjes en struiken komt ophalen om daarmee hun eigen omgeving te vergroenen. En dat helpt weer om klimaatverandering te remmen en biodiversiteit te herstellen.

Opvallend waren dit seizoen de vele bezoekers vanuit voedselbossen en initiatieven zoals een vlindertuin of een natuurspeeltuin. Ook kwamen er twee paardenliefhebbers boompjes halen voor hun paardenpark Inca-Libra. Daar houden ze acht paarden op een zo natuurlijk mogelijk manier. De paarden zoeken zelf uit wat ze eten. Dat kunnen frambozen zijn, maar ze eten ook van wilgen en kornoelje. Zo werken we met de bomenhub ook mee aan het verbeteren van dierenwelzijn.