Start bomenhub 2022

Leerlingen basisschool redden weesboompjes tijdens Natuurwerkdag

Wat was het droog en heet deze zomer! Oorzaak: klimaatverandering. Ook het verlies aan biodiversiteit is verontrustend, je zou er moedeloos van worden. Maar je kunt ook de handen uit de mouwen steken, en dan is bomen aanplanten een goed idee! Groeiende bomen slaan CO2 op, houden water vast en verminderen de hitte.

Fantastisch dus dat er met basisschoolleerlingen weesboompjes worden gered. Dat begint tijdens de Natuurwerkdag op 4 november. Drie klassen van De Donatushof uit Bemmel gaan boompjes oogsten op landgoed Doornik, aan de Zandsestraat in Bemmel. Die jonge boompjes kunnen op het landgoed niet uitgroeien. We kuilen ze tijdelijk in bij de Bomenhub Lingewaard in Bemmel. Op de Nationale Boomfeestdag van 16 november worden de boompjes door andere kinderen weer geplant op een locatie op Bergerden waar ze wél kunnen uitgroeien tot volwassen bomen. 

Bomenhub de Veldschuur is een verzamelplaats voor boompjes om ze een tweede leven te geven. Het is een initiatief van de Stichting Boomrijk Lingewaard en de Stichting Lingewaard Natuurlijk, en onderdeel van de campagne MeerBomenNu. Vorig jaar is het met veel succes gestart. Mensen die geen plaats meer hadden voor weesboompjes (zaailingen) in hun tuin of op het erf konden ze in de herfst bij de Veldschuur in Bemmel komen brengen. Die boompjes werden in de lente weer uitgegeven om op een nieuwe plaats uit te groeien en niet in de houtversnipperaar terecht te komen.

Ook komend najaar gaan we weer veel boompjes, die het op sommige plaatsen niet redden, een prachtige nieuwe plek geven. Op zondag 27 november kan iedereen die in de eigen tuin zaailingen heeft staan, deze brengen naar de Bomenhub bij de Veldschuur in Bemmel. Meer informatie volgt.