Klimaatbosjes

Klimaatbos

Eigenlijk zou iedereen in Lingewaard op maximaal 500 meter afstand van een klimaatbosje moeten wonen…

Waarom? Omdat het goed is voor de mens, omdat bos voor schonere lucht zorgt, voor verkoeling in de steeds heter wordende zomers, omdat je er lekker diep door kunt ademen en een beetje tot rust komt. Sinds corona zijn we ons met zijn allen bewust geworden wat een stukje natuur waard is. Dus laten we er gewoon voor zorgen dat die klimaatbosjes er komen. We hebben het gemakkelijk hier. Bij ons in Lingewaard groeien bomen gewoon als je ze plant en er een beetje goed voor zorgt. Succes verzekerd!

Anders in tot woestijn gedegradeerde gebieden waar bomen helemaal verdwenen zijn door kaalslag, roofbouw of een overpopulatie aan schapen en geiten. Daar hebben ze het een stuk moeilijker. Daar plant je niet zomaar een boom, hoe graag je dat ook zou willen voor zijn schaduw en om water vast te houden. Om daar weer goed te maken wat in het verleden onnadenkend of uit nood kapot is gemaakt, moet je heel wat meer uit de kast halen.

Gelukkig zijn er mensen die over herbebossing van dit soort gebieden nadenken en bewonderenswaardige uitvindingen doen om watertekorten te bestrijden, zoals het prijzen winnende Groasis met de waterboxx en de growboxx. Als met behulp van dit soort initiatieven de herbebossing van grote gedegradeerde gebieden op gang komt, zal dat een gezonde uitwerking hebben op het klimaat op aarde.

Ondertussen kunnen wij ons het leven veraangenamen met meer klimaatbosjes omdat wij weten wat bomen doen en wat bomen waard zijn en omdat het hier nog gemakkelijk kan.

Helmut Rauschenberg, maart 2021

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *