Schaduwbomen

schaduwboompje in wei

Wekelijks fiets ik over de dijk van Bemmel naar Haalderen. Rechts prachtige weilanden met hagen en boompjes rond twee grote vennen, zonder ook maar een enkel paard of koe. Links een manege met allemaal kleine stukjes wei en in elke wei één paard, meestal met een deken. Slechts in één wei staat ook een boom. Mij stemt dit treurig.

Via Boomrijk Lingewaard hoorde ik van de campagne ‘Bomen voor Koeien’. Geruststellend om te lezen dat er meer mensen bezorgd zijn over het gebrek aan bomen in weilanden. En dat er actief iets aan wordt gedaan. Niet alleen voor koeien maar ook voor paarden en schapen. Op de website ‘bomen voor koeien’ las ik het volgende:

Vroeger stonden in ieder weiland heggen, bosjes en mooie, oude bomen. Rond het middaguur kon je de koeien, schapen en paarden vredig in de schaduw hun ‘siësta’ zien houden. Tegenwoordig zie je bijna alleen nog kale, door prikkeldraad begrensde, onherbergzame grasvlaktes. Veel dieren hebben hieronder te lijden. Tal van prachtige bomen en struiken, die van oudsher in Nederland voorkwamen, zijn bijna uitgestorven (zoals de wilde appel, de mispel, de wilde peer en de kleinbladige linde). Terwijl bomen zeker nu, in tijden van klimaatverandering, zo belangrijk zijn. Wij pleiten voor een mooi dier- en klimaatvriendelijk landschap, met luwteplaatsen, schaduwbomen, heggen en ecologisch beheerde bermen. Dat lukt niet van de ene op de andere dag, maar samen komen we een heel eind!

Ben jij ook iemand die treurig wordt van de kale aanblik van weilanden, dan kun je daar via ‘Bomen voor Koeien’ wat aan doen! Bestel op de website www.bomenvoorkoeien.nl een of meer certificaten en zij planten daarvoor boompjes voor de paarden, koeien en schapen die in kale weilanden staan. 

Daarnaast is er een meldpunt ‘Koeien zonder Schaduw’. Het is bekend dat onze koeien, maar ook paarden en schapen, niet goed tegen hitte kunnen. Ze voelen zich lekker tussen de -5°C en 18°C, boven de 20°C krijgen krijgen ze al last van de warmte en bij 30°C is het echt niet meer te harden. Op dit meldpunt kun je laten weten waar je op zo’n hete dag koeien, paarden of schapen zonder schaduw in een wei ziet staan.

Arianne Nas, Bemmel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *